Acılı

Focaccia ismi Latince “focus” kelimesinden geliyor. Focus, fırın demektir. Fırında pişirilen ekmeklere “panis focacius” ya da “fırın ekmekleri” deniyordu. Roma İmparatorluğu genişledikçe Romalılar bu ekmeği Akdeniz topraklarına ve ötesine taşıdı. Yüzyıllar boyunca focaccia birçok şekilde pişirildi. Ortaçağ rahipleri bu ekmeği resmi kilise etkinliklerinde dağıtırdı. Tarifi çağlar boyunca ve bölgeler arasında değişmiştir. Bugün İtalya’nın farklı bölgelerinde bu ekmeğin farklı versiyonları ve türevleri var; bazıları tuzlu, bazıları tatlı, büyük ya da küçük. Lombardia bölgesinde focaccia benzeri ekmekler “fitascetta” olarak, Emilia bölgesinde “schiacciata”, Toskana bölgesinde “stiacciata”, Floransa’da ise “schiacciatta alla Fiorentina” olarak biliniyor.

Focaccia’yı pizza hamuru olarak kullanarak misafirlerimizin farklı deneyim yaşamalarını istiyoruz.