Ekşi Mayalı Kruvasan

Viyana mutfağından yayılan bu ürünün ilk ortaya çıkışı, Türklerin Avusturya’nın başkenti Viyana’yı ikinci kez kuşattıkları günlere (1683) dayanır. Viyanalı fırıncılar bir gece düşmanların surları yıkmak için hendek kazdıklarını duyarak alarm verir ve bu sayede işgal önlenir. Osmanlıların yenilgiye uğratılması sonrasında Jean II. Sobieski fırıncılara bu olayı ölümsüzleştirecek bir pastane ürünü üretmeleri ayrıcalığı tanır. İşte, Türk bayrağını süsleyen hilale gönderme olarak hazırlanan Hörnchen (Almanca’da küçük boynuz) böyle doğar. Marie-Antoinette bir Avusturya ziyaretinden sonra 1770 yılında kruvasanı Fransa Sarayı’na taşır.

Bir başka gelenek, kruvasanın doğuşunu Polonya kökenli bir Viyana kahvecisi Kolschitsky’ye dayandırır. Kuşatma sırasında gösterdiği cesaretin karşılığı olarak düşmandan alınan kahve çuvalları Kolschitsky’ye verilir. Bunun üzerine kahvecinin aklına bu kahveyi hilal biçimli bir hamur işiyle servis etme fikri gelir.