Siyez Ekmek

Ekmeklik bir buğday türü olmamasına rağmen, günümüzün en popüler buğday türlerinden biridir. Düşük gluten yapısı ve yüksek protein içermesinden dolayı birçok kişi tarafından tercih edilir. Siyez buğdayı, kalın kabuklu yapısı sebebiyle üretimi esnasında firelere yol açıyor. Sınırlı sayıda yapılan üretim ve üretim esnasındaki zorluklar birçok buğdaya göre daha değerli olmasını sağlıyor. %100 siyez unundan ekmek yapmak, modern buğdaya göre biraz daha zor. Düşük gluten yapısından dolayı hamurun form alması güçleşiyor. Kalıp içinde mayalamak ve pişirmek her zaman en iyi sonucu veriyor. Siyez buğdayının yetiştiği bölgeye göre gluten yapısı farklılık gösteriyor. Türkiye’de Kastamonu bölgesinde yetişen siyez, ağırlıklı olarak bulgur için üretiliyor. Son dönemde popüler olmasından dolayı un olarak da karşımıza çıkıyor. Bu bölgede yetişen siyez daha düşük oranda gluten içeriyor.